Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МОЗ України надає рекомендації щодо вжиття та проведення необхідних заходів внаслідок сильних зливних дощів та паводків

Дата: 15.07.2020 15:45
Кількість переглядів: 384

У зв’язку із складною ситуацією на території України, зокрема у Львівській, Закарпатській, Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Вінницькій областях внаслідок сильних зливних дощів і паводків з метою попередження епідемічних ускладнень серед населення України та мінімізації їх наслідків Міністерство охорони здоров’я України рекомендує:

 

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ !

 

Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Прості правила гігієни допоможуть зменшити ризик підчепити збудник інфекції.

ВОДА

Перш за все, звертайтесь до органів місцевої влади з проханням забезпечити Вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості.

За відсутності привізної питної води ні в якому разі не використовуйте для ниття воду з відкритих водойм та криниць тому, що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби - збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів і т.д., яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизинтерійних амеб, балантидія кишкового.

Якщо постачання якісної привізної води для ниття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип'яченою водою. Для господарських цілей також слід користуватися тільки добре прокип'яченою водою.

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Споживати слід лите продукти гарантованої якості, їжа повинна проходити обов'язкову термообробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). Овочі та фрукти ретельно мийте кип'яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдавайте окропом.

У зв'язку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів, а тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу. Перед їжею ретельно мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.

КОМАХИ ТА ГРИЗУНИ

Комахи та гризуни можуть бути переносниками і носіями збудників інфекційних хвороб. Звертайтесь до органів місцевої влади з проханням про знищення комах та гризунів, а також проведення дезінфекції на підтоплених територіях.

ГРУНТ

Використання землі для сільськогосподарських робіт рекомендується після проведення дослідження грунту за мікробіологічними показниками.

Після сходу води з грутового покриву необхідно:

  • провести рекультивацію земель (очистити поверхню грунт) від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та переконані городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
  • індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном, або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього:
  • колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
  • трупи загиблих тварин та птиці зібрати і здати на утилізацію спеціалізованим закладам.

ІНФЕКЦІЙНІ ЗАXBOРЮВАННЯ

У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування тому, що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бут и незвичним.

 

Пам'ятайте, що зберегти здоров'я Вам і Вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь