Станишівська територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Неплатники аліментів будуть відпрацьовувати суспільно-корисні роботи на території сільської ради

Дата: 13.03.2018 10:38
Кількість переглядів: 552

Фото без опису6 лютого 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» за № 2234-19 (2234-VIII) від 07.12.2017. Цим законом впроваджуються нові засоби примусового виконання рішень відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

     Відповідно до нововведень у Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачено такий вид адміністративного правопорушення, як «несплата аліментів» (ст. 183-1), а також адміністративне стягнення у вигляді «суспільно корисних робіт» (ст. 33-1).

     Відтепер особи, які систематично ухиляються від сплати аліментів і мають заборгованість по сплаті, розмір якої в сукупності перевищує суму встановлених платежів за 6 місяців, будуть вимушені виконувати суспільно корисні роботи строком від ста двадцяти до двохсот сорока годин. Це означає, що правопорушник виконуватиме оплачувані роботи, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування (сільська, селищна, міська рада) на підставі судового рішення.

     А до боржників, які ухилятимуться від суспільно корисних робіт, може бути застосований арешт строком до 15 діб. Крім того, передбачено нові засоби примусового виконання рішення в процесі виконавчого провадження. Так, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, боржника тимчасово, до погашення заборгованості у повному обсязі, позбавлятимуть таких прав, як:

  • право виїзду за межі України;
  • право керувати транспортними засобами;
  • право користуватися певними видами зброї;
  • право полювання.

     Однак треба зазначити, що в законодавстві прописано винятки, коли не може бути застосований такий засіб впливу на порушника, як обмеження права керувати транспортними засобами. Це, зокрема, такі випадки:

  • якщо встановлення такого обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування;
  • використання боржником транспортного засобу в зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю;
  • проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції;
  • розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами у порядку, встановленому законом.

     Нововведення також полягають у змінах до Сімейного кодексу України, які стосуються виїзду дитини за кордон. Так, встановлено, що той із батьків, з ким  проживає дитина за рішенням суду, має право самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Виконком сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь